ЙоSен®
для здоров'я щитовидки
краще Йод і Селен
ЙоSен® – це ефективна комбінація йоду і селену, мікроелементів, необхідних для повноцінної роботи щитоподібної залози, яка є справжнім захисним щитом для нашого організму. Про це свідчить навіть її назва – у перекладі з давньогрецької thyreos означає «щит». Йод та селен допомагають їй виробляти гормони, які впливають на життєдіяльність практично всіх органів нашого організму.
Для людей різних вікових груп ЙоSен® доступний у трьох варіантах:
Роль ЙОДУ і СЕЛЕНУ
у роботі щитовидної залози
Щитовидка виробляє особливі йодовмісні гормони, а саме тироксин (Т4) і трийодтиронін (Т3). Коли людина споживає недостатню кількість йоду, вся щитовидна залоза або її ділянка починає збільшуватися в розмірах, щоб захопити більше йоду з кровотоку і забезпечити виробництво достатньої кількості гормонів. Формуються так звані дифузний або вузловий зоб. Внаслідок подальшого зростання щитовидна залоза виснажується, відбувається порушення її функції і подальше прогресування захворювання.
Сам процес утворення гормонів в щитовидній залозі пов'язаний з окисними реакціями і утворенням активних форм кисню та інших вільних радикалів, які можуть пошкодити клітини щитовидки. Впоратись з агресією цих речовин допомагають антиоксидантні ферменти, які активні при достатньому споживанні селену. Т4 - є своєрідним запасом гормонів, а трийодтиронин (Т3) є більш активним гормоном і утворюється після відщеплення одного атома йоду від Т4. Для переходу Т4 в Т3 потрібний фермент йодтиронін-5-дейодиназа, для якого так само потрібен селен. Недолік мікроелемента може спровокувати пошкодження, порушення структури тканини щитовидної залози, а процес перетворення гормонів буде неповноцінним.
З огляду на зв'язок йоду і селену в роботі щитовидної залози був розроблений ЙоСен®:
Згідно з даними ВООЗ, ЮНІСЕФ і Міжнародної ради з контролю за йододефіцитними захворюваннями, України відноситься до регіонів з підвищеним ризиком йододефіцитних захворювань (ЙДЗ). За даними популяційних досліджень, проведених в 1997-2002 роках, вираженість йододефіциту вища у західних регіонах країни і зменшується у південно-східних регіонах.
Про проблему відомо давно, але до системного вирішення у вигляді державної програми масової йодопрофілактики так і не дійшли:
в Україні і досі не запроваджено програму збагачення йодом продуктів харчової промисловості.
Наслідки: В Україні росте патологія щитоподібної залози та пов’язаних із цим ускладнень серед дорослого та дитячого населення.
За оцінками UNICEF біля 80% дітей в Україні народжуються і розвиваються в умовах дефіциту йоду, що впливає на їх розумовий та фізичний розвиток.
Що лякає в таких наслідках?
Збагачення йодом харчових продуктів – метод масової профілактики йододефіциту. Існують також групові та індивідуальні методи профілактики йододефіцитних станів, а саме використання добавок, що містять йод у фіксованій дозі.
Так у країнах, де вже вирішили проблему йододефіциту шляхом державних програм, вагітним та жінкам-годувальницям у якості групової профілактики радять додатково споживати добавки, що містять 150 мкг йоду, адже те, що є нормою або легким дефіцитом для широких верств населення, перетворюється для вагітної на тяжкий йодний дефіцит.
В наших умовах, коли відсутня програма масової йодної профілактики, оптимальним рішенням для забезпечення потреб організму і щитоподібної залози є вживання спеціальних добавок до раціону харчування, які містять точну (стандартизовану) дозу йоду і селену.
Йод є природним хімічним елементом, таким як кисень, водень чи залізо. Ця речовина є дуже важливою для нашого повноцінного здоров’я на всіх етапах життя.
Від нього прямо залежить правильне функціонування щитоподібної залози, яка регулює обмін речовин і впливає на нормальний розвиток усього організму. Йод є життєво необхідним і для інших органів: слинних , надниркових, передміхурової залоз, кишківника, легень, нирок, молочних залоз і статевих органів жінок.
Він не виробляється в організмі людини і тому надходить тільки з їжею або дієтичними добавками. Важливо вживати продукти, багаті на йод, кожного дня, адже цей мінерал не накопичується в організмі.
Він не виробляється в організмі людини і тому надходить тільки з їжею або дієтичними добавками. Важливо вживати продукти, багаті на йод, кожного дня, адже цей мінерал не накопичується в організмі.
Другий за важливістю після йоду мікроелемент, який впливає на стан щитоподібної залози.
Антиоксидант, який захищає тканини щитоподібної залози.
Елемент, що забезпечує потрібний баланс йоду.
Невіддільний складник правильного функціонування імунної системи.
Йод і селен є вкрай потрібними поживними речовинами для жінки під час вагітності. Дефіцит йоду та селену може призвести до порушення розвитку мозку дитини і спричинити когнітивні та неврологічні проблеми. Дефіцит селену може негативно вплинути на імунну систему та зашкодити нормальній роботі щитовидки.
Навіть невеликий дефіцит йоду призводить до когнітивних порушень у дітей. Вони швидко втомлюються, їм складно концентруватися і зосереджувати увагу, аналізувати й запам’ятовувати.
Брак надходження цього мінералу є причиною 95% випадків захворювань щитоподібної залози в дітей. Дефіцит йоду під час вагітності матері і в ранньому дитинстві може стати причиною різних патологій.
Люди, які не споживають рибу та молочні продукти – через алергію та непереносимість або вегетаріанці чи вегани.
Жінки репродуктивного віку, які планують вагітність.
Вагітні жінки, які потребують збільшеного вживання йоду для задоволення гормональних потреб свого організму, а також потреби дитини.
Мами, які годують грудьми, – їм йод необхідний, щоб через материнське молоко передавати його новонародженому для нормального розвитку мозку дитини.
Найефективнішим методом профілактики нестачі йоду є заміна звичайної солі на йодовану.
Це стосується таких груп людей:
хворих на ниркові захворювання, які обмежують вживання солі,
алергіків та вегетаріанців, чий набір продуктів не містить досить йоду,
вагітних і мам немовлят, які не можуть отримати необхідну їм дозу йоду з їжі,
жителів територій, природно чи техногенно збіднених на цей мікроелемент.
Усім їм, насамперед вагітним жінкам і мамам немовлят, варто додати до раціону харчування дієтичні добавки, які містять йод і селен.
Дорослі – близько 150 мкг
Вагітні жінки та жінки, які годують груддю, – близько 250 мкг
Діти – близько 90 мкг
Морські водорості
Морська риба та морепродукти
Молочні продукти
Яйця та печінка
Йодована сіль
Харчові продукти, збагачені йодом або такі, до яких було додано йодовану сіль
Дієтичні добавки
Це підвищує їхню індивідуальну ефективність та через синергетичний ефект – взаємне посилення властивостей один одного – забезпечує додаткові переваги . Вони такі:
оптимальне вироблення гормонів щитоподібної залози та її правильна робота,
посилення антиоксидантної активності і захист здоров’я клітин,
зміцнення імунної системи, посилення імунної реакції організму та зниження ризиків інфікування,
забезпечення балансу цих двох мікроелементів, особливо корисних
для людей із захворюваннями щитоподібної залози,
підтримка когнітивних (розумових) функцій та здорового стану мозку.
Згідно з дослідженнями, сам йод не спричиняє алергію.
Іноді під час медичних обстежень йод використовують як додаток до контрастної речовини, яка увиразнює зображення органів на рентгенологічних знімках і допомагає більш точному їхньому розшифровуванню. Побічні ефекти та симптоми, що асоціюються з йодом, найімовірніше, виникають через в’язкість контрастної речовини.
Ні. Морська вода, з якої одержують сіль за допомогою технології випаровування, звісно, містить йод, але лише незначна частина такого йоду залишається в кінцевому продукті. У процесі випарювання, промивання та висушування видаляється велика кількість природного йоду.
Йододефіцит може призводити до розвитку патологій щитоподібної залози і розумових розладів різного ступеня тяжкості.
Так, Україна в переліку країн з недостатнім вживанням йоду (Global Iodine Nutrition Scorecard). За статистикою, в Україні 80% дітей народжуються з ризиком розладів здоров’я внаслідок йододефіциту.
Більшість дорослих жителів України щодня споживає лише 40-80 мкг йоду на добу, тимчасом як денна норма становить 150 мкг.
Відчуття постійної втоми,
слабкість,
депресія,
зниження розумової активності,
порушення обмінних процесів організму,
різке зменшення чи збільшення маси тіла,
набряки,
перебої в роботі серця,
збільшення розміру щитоподібної залози (так званий зоб)
За допомогою збалансованого харчування та йодованої солі. Найбільше йоду міститься в морепродуктах, їстівних водоростях, а також молочних продуктах, деяких фруктах та овочах. Проте дуже часто цього мало. Тоді рекомендують вживати дієтичні добавки, що містять йод.
Створити надлишок йоду в організмі досить складно. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1000 мкг (1 мг) на добу.
Не менше ніж за 6 місяців – за умови щоденного споживання йодованої солі, продуктів, що містять йод, та спеціальних препаратів, призначених лікарем.
За статистикою, йододефіцит майже в 10 разів частіший у жінок. Це пов’язано з більшими потребами в гормонах щитоподібної залози в періоди статевого дозрівання, вагітності та годування грудьми, клімаксу тощо.
Для матерів, що годують грудьми, необхідність у йоді зростає через його виділення у грудне молоко для немовляти. Вагітні жінки та мами-годувальниці мають споживати майже вдвічі більше йоду, ніж «доросла» добова доза, – близько 250 мкг.
Під час першого року життя дитина отримує йод із молоком матері, тому йодну профілактику треба проводити жінці, що годує. Якщо дитину вигодовують штучно, варто звернути увагу на наявність йоду в суміші.
Селен – мінерал, який допомагає виробленню гормонів щитоподібної залози, відіграє важливу роль у синтезі ДНК і захисті організму від окислювальних пошкоджень та інфекцій.
Містить рекомендовані ВООЗ дози йоду та селену.
Необхідний для нормального функціонування щитоподібної залози матері та дитини в допологовому періоді та після пологів.
Усуває ризик патології щитоподібної залози в новонароджених.
Селен значно покращує якість грудного молока.
Курс вживання та дозування слід обговорити з лікарем, який зможе надати кваліфіковані поради, базуючись на індивідуальному підході до профілактики йододефіциту.
ЙоSен® випускається в Україні в трьох формах. Усі мають у своєму складі дозу йоду та селену згідно з рекомендаціями для кожної з вікових категорій:
для дітей – 90 мкг йоду і 25 мкг селену,
для дітей після 12 років і дорослих – 150 мкг йоду і 75 мкг селену,
для вагітних та матерів, що годують грудьми, – 200 мкг йоду і 30 мкг селену.