ЙоSен®
для здоров'я щитовидки
краще Йод і Селен

Роль ЙОДУ і СЕЛЕНУ
у роботі щитовидної залози

Щитовидка виробляє особливі йодовмісні гормони, а саме тироксин (Т4) і трийодтиронін (Т3). Коли людина споживає недостатню кількість йоду, вся щитовидна залоза або її ділянка починає збільшуватися в розмірах, щоб захопити більше йоду з кровотоку і забезпечити виробництво достатньої кількості гормонів. Формуються так звані дифузний або вузловий зоб. Внаслідок подальшого зростання щитовидна залоза виснажується, відбувається порушення її функції і подальше прогресування захворювання.
Сам процес утворення гормонів в щитовидній залозі пов'язаний з окисними реакціями і утворенням активних форм кисню та інших вільних радикалів, які можуть пошкодити клітини щитовидки. Впоратись з агресією цих речовин допомагають антиоксидантні ферменти, які активні при достатньому споживанні селену. Т4 - є своєрідним запасом гормонів, а трийодтиронин (Т3) є більш активним гормоном і утворюється після відщеплення одного атома йоду від Т4. Для переходу Т4 в Т3 потрібний фермент йодтиронін-5-дейодиназа, для якого так само потрібен селен. Недолік мікроелемента може спровокувати пошкодження, порушення структури тканини щитовидної залози, а процес перетворення гормонів буде неповноцінним.
З огляду на зв'язок йоду і селену в роботі щитовидної залози був розроблений ЙоСен®:
- ЙОД - будівельний матеріал для гормонів щитовидної залози
- СЕЛЕН - необхідний для активації гормонів щитовидної залози і антиоксидантного захисту її тканини.
Згідно з даними ВООЗ, ЮНІСЕФ і Міжнародної ради з контролю за йододефіцитними захворюваннями, України відноситься до регіонів з підвищеним ризиком йододефіцитних захворювань (ЙДЗ). За даними популяційних досліджень, проведених в 1997-2002 роках, вираженість йододефіциту вища у західних регіонах країни і зменшується у південно-східних регіонах.
Про проблему відомо давно, але до системного вирішення у вигляді державної програми масової йодопрофілактики так і не дійшли:
в Україні і досі не запроваджено програму збагачення йодом продуктів харчової промисловості.
Наслідки: В Україні росте патологія щитоподібної залози та пов’язаних із цим ускладнень серед дорослого та дитячого населення.
За оцінками UNICEF біля 80% дітей в Україні народжуються і розвиваються в умовах дефіциту йоду, що впливає на їх розумовий та фізичний розвиток.
Що лякає в таких наслідках?
- Низьке споживання йоду під час вагітності та протягом перших місяців життя немовляти може знизити його рівень IQ на 10-15 пунктів незалежно від того, на скільки розумними були його пращури.
- Оціночні щорічні економічні втрати через зниження продуктивності та інтелекту в наслідок йододефициту становлять 44 000 000 долларів.
Збагачення йодом харчових продуктів – метод масової профілактики йододефіциту. Існують також групові та індивідуальні методи профілактики йододефіцитних станів, а саме використання добавок, що містять йод у фіксованій дозі.
Так у країнах, де вже вирішили проблему йододефіциту шляхом державних програм, вагітним та жінкам-годувальницям у якості групової профілактики радять додатково споживати добавки, що містять 150 мкг йоду, адже те, що є нормою або легким дефіцитом для широких верств населення, перетворюється для вагітної на тяжкий йодний дефіцит.
В наших умовах, коли відсутня програма масової йодної профілактики, оптимальним рішенням для забезпечення потреб організму і щитоподібної залози є вживання спеціальних добавок до раціону харчування, які містять точну (стандартизовану) дозу йоду і селену.


топ

топ
